Охрид во 1863

Сликите направени од виенскиот фотограф Јозеф Секели за време на австроунгарската балканска експедиција во 1863 година се едни од најраните во овој дел на Европа. Патувањето го предводеше Јохан Георг фон Хан - германски научник и австриски дипломат, кој се смета за татко на албанистиката. Го долови животот во денешна Албанија, Косово и Македонија, во тоа време една од најмалку истражените области во Европа. Од Драч, Скадар и Призрен - тогаш најголемиот град во областа со 46.000 жители и центар на санџак - партијата од пет, вклучително и матичниот лекар на бегот од Валона и фрањевскиот свештеник, напредуваше на југ покрај реката Црн Дрин. , преку Дибра (Дебар) до Охрид. Вон Хан бил особено фасциниран од Охрид и езерото. Групата помина десет дена овде во септември 1863 година и Секели направи единаесет фотографии од величествениот град и околината. Колекцијата Секели првпат беше објавена во албумот на Роберт Елси, Пишувајќи во светлина: Рана фотографија на Албанија и Југозападен Балкан, 2007 година. Фотографиите сега се наоѓаат во Билдархив на Австриската национална библиотека во Виена / www.bildarchiv.at. 
Благодарение на двете.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*