Кој ќе се врати од странство во својата татковина ќе добие 26.000 евра – нова мерка на Владата на Хрватска

Како што е познато во Хрватска веќе има голем недостигн на работници откако голем дел од тамошните граѓни по влезот во ЕУ се иселија.

Германија, Австрија, Ирска се само едни од најомилените дестинации за иселувања.

Хрватска веќе се подготвува за новата туристичка сезона. Од храватската угостителска комора истакнуваат дека веќе се бараат сезонски работници, а дел од нив треба да дојдат од Македонија.


„Покрај интерните рекламни кампањи преку социјалните мрежи, се обидуваме да придобиеме кандидати и преку виртуелни саеми за вработување организирани од специјализирани агенции за вработување.

Со македонска агенција за вработување имаме квалитетна соработка долги години, а од следната година планираме да ги истражиме можностите за соработка со агенции кои вработуваат работници и други пазари на труд“ – велат од Хрватската угостителска комора.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*