Македонец три дена возел смок од 2,5 метри во автомобилот – се завлекол кај кумплугот, маж од Неготино ги извадил со свирење

Смок долг околу половина метар бил пронајден во автомобил во кумановска автолакерска работилница. Колата била донесена на поправка од велешко село, а змијата ја пронашол работникот кога го отворил багажникот.

„Се работеше за млад планински смок, не беше голем, педесетина сантиметри. Го пронашол чиракот и се исплашил. Го извадив без проблем. Се јавивме на газдата на колата, се изненади кога му кажавме дека ни донел змија, не знаеше како влегла“, вели за СДК.мк Владимир Димковски, сопственик на кумановската фирма „Плант медика“, која единствена во земјата дава професионално услуга за заловување влекачи.

Тој и неговите колеги од почетокот на пролетта имале две интервенции, една во автомобилот и друга во влез на зграда во Куманово, но вели дека во просек интервенираат во десетина случаи во сезона. Оваа година има наплив на змии повеќе од вообичаено поради топлото време и бујната вегетација, на што предупреди и Центарот за управување со кризи (ЦУК).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*