(видео) БУГАРСКИОТ ПРОФ. ФОТЕВ: Проблемот е во Бугарија и тврдењата дека Македонците се Бугари, а Македонија никогаш не била бугарска

Бугарскиот професор Георги Фотев во разговор за Блумберг ТВ Бугарија тврди дека Република Македонија никогаш не била бугарска.

– Подвлекувам, главниот проблем е во Бугарија. Ние имаме парламентарно претставена партија, која е брутално против признавањето на Македонија. Се тврди дека Македонците се Бугари, дека таа е дел од Бугарија… Тврдат дека нема македонска нација и што сакаме сега ние? И колку од народот знае дека територијата на С. Македонија никогаш, ниту еден ден не била дел од бугарската национална држава, вели Фотев.

Видеото и опширната изјава на бугарски јазик може да го отворите ТУКА.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*