Во Грција (Западна Беломорска Македонија) организација од Лерин почнува со бесплатни онлајн курсеви по македонски јазик

July 24, 2022 intvaustralia 0

@Центарот за македонски јазик во Грција е новоформирана невладина организација која се обидува да го заштити и промовира македонскиот јазик во Грција. Центарот неодамна поднесе […]

Говорот на омраза не почнал од вчера: Македонците ги мразат Бугарите, пишувал британскиот весник Тајмс уште во 1915 година

July 24, 2022 intvaustralia 0

Говорот на омраза кон Бугарите, што сега се бара да биде казнуван во Македонија, не е од вчера, објави австралискиот новинар од македонско потекло Саша […]

БУГАРСКИ ИСТОРИЧАР СИ ГО ПРИСВОИ СКЕНДЕРБЕГ – ТОЈ Е СЛОВЕН ПОРЕДОК НА БУГАРСКИТЕ МИЈАЦИ

July 24, 2022 intvaustralia 0

„Новиот султан Мухамед I ја продолжи освојувачката борба на неговите претходници на Балканскиот Полуостров. Турците ја нападнаа Албанија, го освоија нејзиниот јужен дел и таму […]