Толку од радоста: Руската црвка само што се огласи – не го признаваат потегот на Вартоломеј

May 9, 2022 intvaustralia 0

Вселенската Патријаршија ја признава црковната јерархија предводена од Архиепископот Стефан за канонска и валидна во сеправославниот свет и воспоставува канонско и литургиско општење со неа. […]

ЕКСКЛУЗИНО: Вселенската патријаршија ја призна МПЦ-ОА и воспостави канонско единство

May 9, 2022 intvaustralia 0

Синодот на Всленската патријаршија ја тргна 55 годишната шизма од Македонската парвославна црква и одлучи да воспостави канонско и евхаристичко општење во македонските владици, свештениците […]