ДОКАЗ ДЕКА СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ НЕ ПРОСТУВА НАВРЕДИ: Вака го казни неверникот!

Единствениот светец кој не простува навреди е Свети Василиј Острошки, а за тоа сведочи оваа приказна

За време на австроунгарското владеење со Босна и Херцеговина , голема маса на луѓе се собрала во Билеќа во 1895 година, пред канцеларијата на градоначалникот на округот М. Адамовиќ за да побараат пропусници за Црна Гора да оди во Острог.

Утрото околу 9 часот Адамовиќ излегол на балконот до кој имало камени скали и со остар тон им зборувал на луѓето:

„Залудно ме чекате! Нема да ви дадам пропусници за Острог ! Зошто одите таму, глупи луѓе, кога немате ништо освен тој сув труп што Црногорците го ставија во ковчег и го прогласија за светец !

Кажувајќи ги овие зборови, тој незгодно се свртел на повик на еден од неговите службеници, а веднаш му се лизнала ногата и паднал по скалите и ја скршил ногата.

Веднаш бил однесен во болница , каде бил лечен два месеци. Од болницата тој рече дека на луѓето им се издаваат карти и дека секој што сака може во иднина без проблем да оди во Острог.

Тој самиот подоцна испрати добар придонес во манастирот и вети дека тоа ќе го прави секоја година во иднина.

Сметајќи го овој тежок пад како Божја казна за проколнување на Чудотворците и Божјите задоволства , оттогаш тој никогаш повеќе не се потсмевал и навредувал православни светци.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*