Марко живее во куќа која се распаѓа: Сакам само да оздравам, да не одам повеќе по болници

Марко Смиљковиќ (16) од селото Горња Ржаница кај Александровац, после шест години имал две опе рации од вкупно пет зафати.

Првиот пат бил опе риран кога имал само 7 месеци, вториот пат кога имал помалку од две години. Поткожни ту мори на главата близу вратот, ту мори на десната страна на трупот и уште многу бо лести што го опкружиле.

Пред шест години наставничката по српски јазик во основното училиште „Аца Алексиќ“ на учениците им ја подари темата „Мојот живот во селото“, објави на својот Фејсбук профил Незавинсе Народи.

Едно момче напиша три реченици: – Тежок ми е животот на село, би сакал да имам бања со котел за да ја загреам водата за капење.

– Би сакал да имам своја соба, да имам место за моите другари да дојдат кај мене. Би сакал да оздравам и повеќе да не одам во болница, бидејќи подобро се чувствувам во мојата куќа, која е стара и трошна.

Марко живее со својот татко, мајка, сестра и баба во куќа стара над 200 години и која се заканува да се урне врз нивните глави.

Минатата година падна таванот во собата во која спиеја Марко и сестрата Милица, за среќа падна средината на таванот, па децата останаа неповредени.

Куќата има 4 сијалици и една чешма, стара смедеревска куќа во која се преврива и грее вода за капење, стар телевизор и кревети двапати постари од Марко.

Малку се убавите моменти на кои Марко може да се сети во минатото, најмило му било кога играле навивачите на Звезда и Партизан за него.

Кога добил велосипед од Неле од Холандија, кога отиде во зоолошка градина. Сега има пријатели во средно училиште кои го сакаат и му помагаат, сака да се дружи со нив, но не излегува во градот.

Семејството во неколку наврати писмено до Министерството за труд и социјала се обратило, во 2016 и 2017 година, никогаш не добиле одговор, а копии од дописот регистриран во канцеларијата на министерството се уште ги има.

повеке на klaster.mk


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*