Ако се заразите по 11 октомври, нема да можете да гласате

A Serbian voter casts her ballot at a polling station in Belgrade on March 16, 2014. Voters in Serbia cast their ballots in snap polls Sunday, with the ruling Serbian Progressive Party (SNS) tipped to gain on a wave of public support after successfully opening talks on EU membership. Some 6.7 million voters are called to the polls to elect a new 250-seat parliament with a four-year mandate in early vote called after Belgrade launched talks in January with Brussels to join the European Union. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Сите оние граѓани кои што ќе бидат позитивни на Ковид 19 или инфицирани по 11 октомври нема да можат да гласаат затоа што според законскиот рок сите заразени со Ковид 19 може да се пријават до понеделник до 12 часот. Доколку, според груба пресметка , аков во просек на ден имаме околу 400 лица заразени со Ковид 19, 2500 граѓани потенцијални гласачи нема да можат да го остварат правото на глас. Претседателот на ДИК Александар Даштевски вели дека допрва ќе треба да размислат за тие лица кои ќе се заразат по 11 октомври како ќе гласаат.

„Законското решение е тоа да се пријават најкасно 5 дена пред изборите. Може да се случи тие кои ќе се заразат по 11 октомври да не гласаат? Епа тоа ви викам тоа е законското решение, ние постапуваме по закон така што не можеме да го промениме. Значи дека нема да гласаат? Па не знам законското е 5 дена пред изборите да се пријават сите инфицирани за другите ќе размислуваме покасно“, вели Даштевски.

А пак утре на полноќ завршува пријавувањето до општинските изборни комисии за гласање на болните и немоќните. Гласачите кои се наоѓаат на издржување мерка куќен притвор ќе можат да го извршат своето граѓанско право преку овластен полномошник откако ќе ја известат ОИК најдоцна три дена пред денот определен за гласање 13 октомври.

„До седум ќе биде гласањето. Тоа е уредба на Владата со законска сила сега си трае нормално но мислам дека како што беа прогнозите дека до крајот на септември ќе опаѓа бројот, мислам дека се остваруваат тие прогнози, има се помалку заразени а се повеќе оздравени. Да се надеваме дека така ќе остане до изборите“, рече Даштевски.

Денеска пристигна и последната пратка од терминалите за гласање на претстојните локални избори. За прв пат гласачите ќе се идентификуваат со читач на отисок од прст. Болните и изнемоштените лица нема да се контролираат преку терминали туку тие ќе гласаат како порано со УВ ламба и спреј.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*