Европски парламент: Сите ЕУ членки да ги признаат истополовите бракови

Европскиот парламент ги повика сите членки на ЕУ да ги признаaт истополовите бракови.

Повеќето членови на Европскиот парламент го поддржаа предлогот со кој се бара признавање на истополовите бракови и регистрирани партнерства во сите земји членки на ЕУ.

Резолуцијата со која ЕП бара ЕУ да ги отстрани сите пречки со кои се соочуваат ЛГБТ лицата при остварување на своите основни права, ја поддржаа 387 пратеници, а 161 пратеник гласаше против, воздржани 123.

Во резолуцијата се наведува дека истополовите двојки треба да бидат третирани на ист начин како и хетеросексуалците, а браковите склопени во една од земјите на ЕУ треба да бидат признаени и во останатите земји членки.

Исти права за сите

Повеќето пратеници во ЕП сметаат дека и семејствата на истополовите двојки и парови треба да имаат еднакви права како и хетеросексуалците и тоа во сите земји на Унијата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*