ГЛАВНИОТ ИНФЕКТОЛОГ ОД МЕРИЛЕНД д-р Фахем Јунус СОВЕТУВА: Ќе живееме со Covid-19 со месеци. Да не го негираме или паничиме

Раководителот на клиниката за инфективни болести, Универзитет во Мериленд, САД советува:

   1. Можеби ќе треба да живееме со Ковид 19 со месеци или години. Не го негирајте или паничете. Не го правете животот мизерен. Да научиме да живееме со оваа реалност.

   2. Не можете да го уништите вирусот К19 кој ви навлегол во клетките пиејќи литри топла вода – само почесто ќе одите во тоалет.

   3. Миењето на рацете и одржувањето на физичкото растојание е вашиот најдобар метод за заштита.

   4. Ако немате заразен/пациент со К19 дома, нема потреба од домашна дезинфекција.

   5. Кеси за храна / пластични кеси, бензински пумпи, колички и банкомати не предизвикуваат инфекција. Измијте ги рацете, живејте го животот како и обично.

   6. К19 не е инфекција пренесена од храна. Тоа е поврзано со заразни капки како од грип. Нема докажан ризик дека К19 се пренесува преку нарачка на храна.

   7. Може да го изгубите чувството за мирис користејќи многу антиалергии и вирусни инфекции. Ова се само неспецифични симптоми на К19.

   8. Кога ќе се вратите дома, не треба веднаш да се пресоблекувате и да се туширате! Чистотата е доблест, но не и параноја!

   9. Вирусот К19 не лета низ воздухот. Ова е инфекција од која се шири по респираторен пат што бара близок контакт.

   10. Воздухот е чист, можете да пешачите во паркови и јавни места (само одржувајте физичко растојание за заштита)

   11. Само користете обичен сапун против К19, нема потреба од антибактериски сапун. Тоа се вируси, не бактерии.

   12. Не мора да се грижите за нарачување храна. Но, можете да загреете сè во микробранова печка, ако сакате.

   13. Можноста да се донесе К19 дома во обувки е како гром два пати на ден. Јас работам против вирусот веќе 20 години – инфекциите со капки не се шират на тој начин!

   14. Не можете да се заштитите од вирусот со конзумирање оцет, сок од шеќерна трска и ѓумбир! Тоа е само за имунитет, а не за лекови.

   15. Носењето маска подолго време се меша со дишењето и нивото на кислород. Носете ги само на преполни места.

   16. Носењето ракавици е исто така лоша идеја; вирусот може да се акумулира во ракавици и лесно се пренесува ако го допрете лицето. Подобро е само ако редовно да ги миете рацете.

   17. Имунолошкиот систем станува многу слаб затоа што секогаш живее во стерилна средина. Дури и ако земаме додатоци / лекови за зајакнување на имунитетот, редовно напуштајте ја куќата за шетање во паркот / плажата или каде било на друго место.
 Имунитетот се зголемува со изложеност на патогени, а не со седење дома и консумирање пржена / зачинета / слатка храна и газирани пијалоци.

   Оригинална статија

  https://theazb.com/we-will-live-with-covid19-for-months-lets-not-deny-it-it-or-panic- dr-faheem-youngus /

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*