Планинарскиот дом „Дервен“🇲🇰

Планинарскиот дом „Дервен“🇲🇰
се наоѓа на планината Бабуна, над стариот пат Велес-Прилеп, на височина од која има извонреден поглед кон Прилеп и кон планините Мукос и Селечка.Претставува еден од малкуте планинарски домови на Балканот кои имаат оригинална, исклучително цврста кружна градба од камен,малтер и бетон која и покрај претрпениот пожар опстојува како туристичка атракција.


Изградeн 1955 г, со доброволна работа на прилепските планинари Имаше две големи простории, во кои беа сместени околу 50 кревети. Кујната и трпезаријата,опремени со нужна опрема, ставена на располагање на посетителите, Во 1997 домот е опожарен и целосно руиниран, при што се останати само камените ѕидови.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*