Аустралиан Опен: Грчки навивачи скандираа Македонија е грчка и правеа неред па ги избркаа

Околу петнаесетина грчки навивачи кои редовно се појавуваат на натпреварите на неколку грчки тенисери на Аустралиан Опен вчера беа избркани од тениската арена за непримерно однесување и навреда кон другите тенисери. Овие навивачи редовно се појавуваат со знамиња со македонското сонце, со слики на Александар Македонски и  во текот на натпреварите скандираат националистички пароли како Македонија е грчка , ред други пароли .
Откако тениската арена од спортски натпревар се претвори во примитивна политичка и националистичка платформа менаџментот на Аустралиан Опен реши ги отстрани од арената . На ова реагираа навивачите која го обвини менаџментот за расизам и се закани со тужби против аустралиан опен пишуваат австралиските медиуми.

Навивачите беа непристојни и кон опонентите на тенисерот Циципас и тенисерка та Скарафа . Циципас се огради а тенисерката рече дека не и сметаат и дека грците се чувствителни околу македонското прашање пишува Хералд Сан

фото Facebook

izvor silo.au

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*