Македонското сонце изгравирано на ѕвоно во 1834 година, на коешто пишува: ☨ МАКЕДОНИА ✵- Мајстор Г. Д. Алексов од село Горно Броди, Серско

Македонското сонце беше официјално државно знаме од 1992 до 1995г. Денеска со фашистичкиот Преспански договор е забрането во Македонија!

Под влијание на грчката пропаганда, македонското сонце е наречено уште Сонцето од Вергина, односно од Кутлеш бидејќи грчките археолози го најдоа таму во 1977г.

Вистината е дека Македонците го негувале култот кон сонцето уште во антика и токму затоа го има секаде – од цркви и манастири, до штитови на археолошки локалитети.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*