Интернационалниот музички фестивал ТРА ЛА ЛА оваа година го одбележува својот 20-ти роденден

Интернационалниот музички фестивал ТРА ЛА ЛА оваа година го одбележува својот 20-ти јубилеј и е една од најуспешните манифестации од овој вид во цела Европа. Во досегашните изданија на фестивалот ТРА ЛА ЛА покрај учесниците од Македонија, земаат учество и репрезенти и делегации, солисти и вокални групи од Малта, Индија, Шпанија, Естонија, Велика Британија, Украина, Хрватска, Белорусија, Кипар, Бугарија, Латвија, Австралија, Бугарија, Русија, Албанија, Литванија, Романија, Србија, Јапонија, Косово, Полска, Италија, Словенија, Молдавија, Израел, Унгарија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и многу други.

Проектот има за цел да придонесе во развојот на музичката култура во нашата држава и јакнење на натпреварувачкиот дух кај младите. Со тоа се допринесува во афирмацијата на македонската и светската естрада, дел од партиципантите се учесници на голем број европски и светски манифестации како детската Евровизија, Сан Ремо џуниор, Славјански базар и многу други познати случувања. Фестивалот ТРА ЛА ЛА е член на Светската асоцијација на перформанси и уметости (World association of performing and arts) WAPA со седиште во Ерменија, а наскоро се очекува да стане член на Светската асоцијација на фестивали и уметности (World association of festivals and arts – WAFA). Соработува со преку 40-тина фестивали и организации ширум светот. Фестивалот се одржува од 13-18 август 2019 година и на него ќе учествуваат околу 100 солисти од 20 земји, кои ќе се натпреваруваат во пет возрасни категории, од 6 до 26 години. Реализацијата на 20-тото издание на Интернационалниот музички фестивал ТРА ЛА ЛА 2019 ќе се одвива во тек на повеќе дена и тоа: – пристигнување и пречек на странските гости (околу 260 лица од околу 20 земји), сместување на странските гости и церемонија на Свечено отварање на фестивалот (парада со знамињата на земјите учеснички, учество на популарни гости од други земји, учество на гости од Македонската естрада, Културно – уметнички друштва, Танцови клубови и студија за модерни танци, огномет) – втор натпреварувачки ден каде се пее песна на било кој друг странски јазик по избор на солистот – во живо – прв натпреварувачки ден каде се пее песна на мајчин јазик – во живо, пред Интернационална жири комисија составени од еминентни имиња од цела Европа Сцена Долни Сарај, натпреварување Филмска музика или Музика од филм, каде сите солисти исполнуваат по една нумера во живо од филм на било кој јазик. Истиот ден се реализира екскурзија во Охрид (Антички театар, Канео и др.) – Доделување на дипломи и медаљи на сите учесници на фестивалот и одржување на Гала концерт и доделување на наградите на фестивалот, со настап на наградените учесници и специјални гости на настанот, сето тоа придружувано од големиот Камерен оркестар на Битола – испраќање и заминување на странските гости Фестивалот се одржува во рамките на БИТ – фест 2019 и е поддржан од Министерството за култура на Македонија и Градоначалникот на општината Битола.

Toni Aleksovski

Од 13-18 август се одржува 20-тото издание на Интернационалниот музички фестивал ТРА ЛА ЛА 2019 Охрид и Битола, Македонија. Учествуваат солисти од 14-26 годишна возарст од 22 држави. Интернационалниот музички фестивал ТРА ЛА ЛА оваа година го одбележува својот 20-ти јубилеј и е една од најуспешните манифестации од овој вид во цела Европа. Во досегашните изданија на фестивалот ТРА ЛА ЛА покрај учесниците од Македонија, земаат учество и репрезенти и делегации, солисти и вокални групи од Малта, Индија, Шпанија, Естонија, Велика Британија, Украина, Хрватска, Белорусија, Кипар, Бугарија, Латвија, Австралија, Бугарија, Русија, Албанија, Литванија, Романија, Србија, Јапонија, Косово, Полска, Италија, Словенија, Молдавија, Израел, Унгарија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и многу други. Проектот има за цел да придонесе во развојот на музичката култура во нашата држава и јакнење на натпреварувачкиот дух кај младите. Со тоа се допринесува во афирмацијата на македонската и светската естрада, дел од партиципантите се учесници на голем број европски и светски манифестации како детската Евровизија, Сан Ремо џуниор, Славјански базар и многу други познати случувања. Фестивалот ТРА ЛА ЛА е член на Светската асоцијација на перформанси и уметости (World association of performing and arts) WAPA со седиште во Ерменија, а наскоро се очекува да стане член на Светската асоцијација на фестивали и уметности (World association of festivals and arts – WAFA). Соработува со преку 40-тина фестивали и организации ширум светот. Концерт на филмка музика, 16.08, Долни Сарај, Охрид, почеток 20 часот Билети во предпродажба по цена од 150 денари

Toni Aleksovski

Од 13-18 август се одржува 20-тото издание на Интернационалниот музички фестивал ТРА ЛА ЛА 2019 Охрид и Битола, Македонија. Учествуваат солисти од 14-26 годишна возарст од 22 држави. Интернационалниот музички фестивал ТРА ЛА ЛА оваа година го одбележува својот 20-ти јубилеј и е една од најуспешните манифестации од овој вид во цела Европа. Во досегашните изданија на фестивалот ТРА ЛА ЛА покрај учесниците од Македонија, земаат учество и репрезенти и делегации, солисти и вокални групи од Малта, Индија, Шпанија, Естонија, Велика Британија, Украина, Хрватска, Белорусија, Кипар, Бугарија, Латвија, Австралија, Бугарија, Русија, Албанија, Литванија, Романија, Србија, Јапонија, Косово, Полска, Италија, Словенија, Молдавија, Израел, Унгарија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и многу други. Проектот има за цел да придонесе во развојот на музичката култура во нашата држава и јакнење на натпреварувачкиот дух кај младите. Со тоа се допринесува во афирмацијата на македонската и светската естрада, дел од партиципантите се учесници на голем број европски и светски манифестации како детската Евровизија, Сан Ремо џуниор, Славјански базар и многу други познати случувања. Фестивалот ТРА ЛА ЛА е член на Светската асоцијација на перформанси и уметости (World association of performing and arts) WAPA со седиште во Ерменија, а наскоро се очекува да стане член на Светската асоцијација на фестивали и уметности (World association of festivals and arts – WAFA). Соработува со преку 40-тина фестивали и организации ширум светот. 17 aвгуст 2019, Центар за култура, Битола, почеток 19 часот Билети во предпродажба по цена од 200 денари.Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*