Балканика бенд со нови кавери

Прилепската група “Балканика” деновиве во сроаботка со ИН продукција реализираа нов музички видео проект од неколку кавери на фестивалски песни. Станува збор за вкупно осум такви песни, а како што истакнуваат идејата била да се зачуваат и повторно оживат малку подзаборавените песни отпеани на нашите фестивалски изданија.

-Станува збор за петтиот проект на групата “Балканика”, македонски песни свирени во живо и овој пат заедно во соработка со ИН продукција. тоа се ете така како кавери ќе ги кажеме. Станува збор за осум македонски песни, истакнува Роберт.

Целта е да ги повратат малку подзаборавените фестивалски песни пред помладата публика. Инаку групата постои веќе седум години и најповеќе ја преферира македонската песна.

-Групата “Балканика” постои веќе седма година. Останатаите членови се Љупчо Тумбевски на виолина , Боби Стојчески на клавијатури, Боби Ташкоски на ударни инструменти , Димитар Настески на дувачки инструменти. Преферираме исклучиво македонска музика, не дека не свириме и она популарно што доаѓа од соседите и тоа го свириме , но предност даваме на македонската народна музика бидејќи ние ги негуваме и народните македонски инструменти. Често на нашите настапи можат да се сретнат и кавали, гајди, зурли, тапани. Акцент даваме на фолклорот, истакнува Менде.

Токму поради тој факт групата “Балканика ” е доста барана не само во прилепскиот крај туку и пошироко во западниот регион на нашата земја. За следно најавуваат снимање и на нови авторски песни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*